Tilos Fournoi polaczenie laczy Dodekanez z Wyspy Egejskie. Obecnie jest tylko jeden operator obslugujacy te polaczenia, Hellenic Seaways. Polaczenie odbywa sie do 1 razy tydzien ktore trwaja mniej wiecej 7 godziny 30 minuty.
Dlugosc przeplyniecia Tilos Fournoi zmienia sie z sezonu na sezon, tak wiec proponujemy sprawdzac najnowsze informacje na zywo.
Grecka wyspa Tilos jest jedna z grupy wysp Dodekanezu na Morzu Egejskim i znajduje się w połowie drogi między Kos i Rodos. Krajobraz wyspy to góry, wzgórza i równiny, gdzie można obejrzeć około 400 odmian ziół i kwiatów. Na wyspie znajduje się także wiele gatunków rzadkich. Cała wyspa jest ogromnym ekologicznym parkiem, ktory jest chroniony międzynarodowymi traktatami.
Główne miasto wyspy i port to Liwadia, gdzie odwiedzający znajdą szczątki zamku, opuszczone kamienne domy, kościoły bizantyjskie i brukowane ulice. Chociaż Liwadia jest największym miastem, stolicą wyspy jest rzeczywiście Megalo Chorio, które znajduje się około 2 km od Liwadii. Popularną atrakcją na wyspie jest opuszczony 15. wieczny klasztor Agios Panteleimon, który ma kilka ciekawych ikon. Warto zwiedzić Zamek Rycerzy.
Promy z wspy odplywaja do Pireusu, Rodos i innych wysp Dodekanezu.
Grecka wyspa Fournoi jest archipelag małych wysepek położonych na Morzu Egejskim Północnej. Na wyspie znajduje się pomiędzy wyspami Ikaria, Samos i Patmos.Wyspa ma długą i ciekawą historię. Istnieje starożytne znaleziska rozsianych po całym randki wyspie powrotem do Jonów, klasyczne i czasach hellenistycznych. Należą do nich Cyclopean ściany ze śladami na Akropol na wzgórzu Ai Giorgis, ruiny starożytnej świątyni w Kamari i pozostałości domów na dnie morza, sanktuarium Posejdona w Agia Triada w Chryssomilia i starożytny kamieniołom w Petrokopio ,Idealną bazą dla piratów w średniowieczu, ze względu na setki małych wlotów i ukrytych plaż, gdzie mogłyby być schowane ich statki, Fournoi były kiedyś nazwał "wysp Corseoi", po korsarzy, czyli piratów. Campos, głównej miejscowości wyspy, oferuje turystom wiele tawern, cukierni, sklepów sprzedających produkty tradycyjne, miękkie warsztaty rozlewania napojów (lokalna oranżada jest ulubionym orzeźwienie każdego z nas tutaj) i, oczywiście, piekarnie (Fournoi w języku greckim).