Nisyros Fournoi polaczenie laczy Dodekanez z Wyspy Egejskie. Obecnie jest tylko jeden operator obslugujacy te polaczenia, Hellenic Seaways. Polaczenie odbywa sie do 1 razy tydzien ktore trwaja mniej wiecej 6 godziny 20 minuty.
Dlugosc przeplyniecia Nisyros Fournoi zmienia sie z sezonu na sezon, tak wiec proponujemy sprawdzac najnowsze informacje na zywo.
Nisyros jest grecka wyspa położona na Morzu Aegeanb i jest częścią grupy wysp Dodekanezu. Nisyros leży pomiędzy wyspami Kos i Tilos. Wybrzeża na wyspie są zazwyczaj kamieniste lub żwirowe, ale jest też kilka piaszczystych plaż, które znajdują się głównie w północno-wschodniej części wyspy. Wulkan jest obecnie aktywny (ale nie wybucha). Według mitologii greckiej wyspa powstała gdy Poseidon odciąl część Kos i rzucił go na gigantycznego Polybotes aby powstrzymać go przed ucieczką. Starożytna nazwa Nisyros był Porphyris. Starożytne mury, pochodzące z 5 wieku pne, część Akropolu wyspy, znajdują się w pobliżu Mandraki.
Promy z Nisyros wyplywaja do Pireusu i innych wysp Dodekanezu. Z Nisyros można także podróżować do wysp archipelagu Cykladów i Krete, ale zwykle za pośrednictwem trzeciej wyspy. Zarówno konwencjonalne i Highspeed promy podróżuja do i z Nisyros, w zależności od trasy i operatora.
Grecka wyspa Fournoi jest archipelag małych wysepek położonych na Morzu Egejskim Północnej. Na wyspie znajduje się pomiędzy wyspami Ikaria, Samos i Patmos.Wyspa ma długą i ciekawą historię. Istnieje starożytne znaleziska rozsianych po całym randki wyspie powrotem do Jonów, klasyczne i czasach hellenistycznych. Należą do nich Cyclopean ściany ze śladami na Akropol na wzgórzu Ai Giorgis, ruiny starożytnej świątyni w Kamari i pozostałości domów na dnie morza, sanktuarium Posejdona w Agia Triada w Chryssomilia i starożytny kamieniołom w Petrokopio ,Idealną bazą dla piratów w średniowieczu, ze względu na setki małych wlotów i ukrytych plaż, gdzie mogłyby być schowane ich statki, Fournoi były kiedyś nazwał "wysp Corseoi", po korsarzy, czyli piratów. Campos, głównej miejscowości wyspy, oferuje turystom wiele tawern, cukierni, sklepów sprzedających produkty tradycyjne, miękkie warsztaty rozlewania napojów (lokalna oranżada jest ulubionym orzeźwienie każdego z nas tutaj) i, oczywiście, piekarnie (Fournoi w języku greckim).