Evdilos Fournoi polaczenie laczy Ikaria z Wyspy Egejskie. Obecnie jest tylko jeden operator obslugujacy te polaczenia, Blue Star Ferries. Polaczenie odbywa sie do 1 razy tydzien ktore trwaja mniej wiecej 55 minuty.
Dlugosc przeplyniecia Evdilos Fournoi zmienia sie z sezonu na sezon, tak wiec proponujemy sprawdzac najnowsze informacje na zywo.
Evdilos to wieś położona na wyspie Ikaria na Morzu Północnym Egejskim w Grecji. Wieś była pierwszą stolicą wyspy, ale dziś jest to ważne miasto portowe i centrum północnej, środkowej i zachodniej Ikarii. Wioska jest urocza, z małym portem i molo, starymi budynkami i wąskimi drogami. Jest to prawdopodobnie najbardziej architektonicznie tradycyjna osada na wyspie.
Port służy głównie północnej części wyspy i jest jednym z dwóch głównych portów na wyspie, wraz z Agios Kírykos. Obsluguje dzienne przeplyniecia dna Samos i Pireus i jest związana z innymi wyspami i portami obsługując statki handlowe. Port znajduje się rzut beretem od centrum miasta ze sklepami, hotelami, willi i restauracji i około 35km od lotniska na wyspie. W porcie znajduje się przystań obsługująca małe statki, łodzie i kutry rybackie.
Grecka wyspa Fournoi jest archipelag małych wysepek położonych na Morzu Egejskim Północnej. Na wyspie znajduje się pomiędzy wyspami Ikaria, Samos i Patmos.Wyspa ma długą i ciekawą historię. Istnieje starożytne znaleziska rozsianych po całym randki wyspie powrotem do Jonów, klasyczne i czasach hellenistycznych. Należą do nich Cyclopean ściany ze śladami na Akropol na wzgórzu Ai Giorgis, ruiny starożytnej świątyni w Kamari i pozostałości domów na dnie morza, sanktuarium Posejdona w Agia Triada w Chryssomilia i starożytny kamieniołom w Petrokopio ,Idealną bazą dla piratów w średniowieczu, ze względu na setki małych wlotów i ukrytych plaż, gdzie mogłyby być schowane ich statki, Fournoi były kiedyś nazwał "wysp Corseoi", po korsarzy, czyli piratów. Campos, głównej miejscowości wyspy, oferuje turystom wiele tawern, cukierni, sklepów sprzedających produkty tradycyjne, miękkie warsztaty rozlewania napojów (lokalna oranżada jest ulubionym orzeźwienie każdego z nas tutaj) i, oczywiście, piekarnie (Fournoi w języku greckim).